Ringmaat bepalen

Welke ringmaat heb ik?

De ringmaat wordt in Nederland vermeld in het aantal millimeters. Een getal tussen 12 en 24 is de doorsnede in millimeters. Een getal tussen 38 en 75 is de omtrek in millimeters. In Nederland wordt bijna overal de doorsnede als maatvoering gehanteerd. Ook Juwelier De Vlinder neemt deze maatvoering als uitgangspunt.

Zelf uw ringmaat bepalen kan op drie manieren

1. Huidige ring opmeten

U kunt de binnenmaat meten van een bestaande goedpassende ring. Een schuifmaat is hiervoor de beste manier. U kunt de binnendiameter van de ring opmeten. Als alternatief, maar minder nauwkeuring, kunt u de ring op een liniaal leggen. De afgelezen binnendiameter is uw ringmaat.

2. Ringmaat opmeten met de multisizer

Met de gratis multisizer kunt u eenvoudig zelf uw ringmaat aflezen. Dit is een pasring en werkt als riem. Steek het uiteinde van de band door de gesp om een ring te vormen. Schuif de pasring om de vinger, stel bij tot het comfortabel zit en controleer of de band zonder moeilijkheden over de knokkels van de vinger schuift. Houd ook rekening met warme of koude handen. Als uw handen warm zijn, dan zetten ze iets uit. Heeft u de juiste maat? Lees in de gesp met vergrootglas de maat af.

De ringmaat wordt weergegeven als omtrek. In Europa, en ook op onze website, wordt de ringmaat meestal van de diameter genomen. Hiervoor is een omrekentabel handig. 

Ringmaat omrekentabel

ringmaat bepalen - omrekentabel

3. Zelf uw ringmaat opmeten

Als u geen goed passende ring heeft en geen multisizer, dan kunt u uw ringmaat ook zelf opmeten. Doe een flexibele centimeter, een lint of smal papiertje om uw vinger. Meet vervolgens het dikste gedeelte van uw vinger. Bij veel mensen is dit de knokkel. De lengte van het lint is de omtrek van uw vinger. Door het getal te delen door 3,14 (het getal pie) berekent u de diameter en daarmee uw ringmaat. Zie ook de tabel hierboven.

Wees nauwkeurig met het aflezen. 1,7 millimeter verschil levert een halve maat verschil op om de vinger. Een halve maat is vaak het verschil tussen net te strak en precies goed.

Breedte van de ring

De breedte van de ring is van invloed op de pasvorm. Een brede ring zit strakker. Een smalle ring valt ruimer. Ringen vanaf 6 mm breed kunt u beter een halve maat groter aanschaffen.

Moment van de dag

Uw vingers hebben geen vaste maat. Als het warm weer is, zetten vingers eerder uit en als het koud is worden ze slanker. Ook is er een verschil tussen ‘s ochtends en ‘s avonds. Om de maat dus goed te bepalen is het verstandig de maat op verschillende momenten op te nemen.

Ringmaten kinderen en volwassen

Bekijk onze collectie zilveren ringen online 

Sorteer op
  • Pasring - ringmaat MultiSizer
    Pasring - ringmaat MultiSizer

    Deze pasring is gemaakt van plastic en werkt als riem. Steek het uiteinde van de band door de gesp om een ring te vormen. Schuif de pasring om de vinger, stel bij tot het comfortabel zit en controleer of de band zonder…

    € 1,00
© 2012 - 2024 Juwelier de Vlinder - zilveren sieraden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel